Οδηγός επιβίωσης Χριστουγέννων

Χριστούγεννα μία λέξη, χιλιάδες συναισθήματα!

Ξεκινάς να καταλαβαίνεις πως πλησιάζουν όταν ακούς το πρώτο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι στο ραδιόφωνο ή όταν βλέπεις την πρώτη Χριστουγεννιάτικη διαφήμιση στην τηλεόραση. Αυτό που κάνει τη γιορτή αυτή ξεχωριστή είναι το κρύο και το χιόνι με τη ζεστασιά του σπιτιού, οι στολισμοί, τα φώτα, τα γλυκά και η παρέα των κοντινών ανθρώπων. Πράγματα που δυστυχώς δεν είναι δεδομένα για όλους.

Πρόκειται βέβαια για μία περίοδο που άλλοι λατρεύουν και άλλοι όχι και τόσο.

Όσοι δεν λατρεύουν και πολύ τα Χριστούγεννα δεν κλέβουν απαραίτητα παγωτά από παιδάκια στον ελεύθερο τους χρόνο. Είναι άνθρωποι, έχουν αισθήματα και ψυχή, απλά δεν τους αρέσει η συγκεκριμένη γιορτή. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί να την έχουν συνδέσει με αρνητικές αναμνήσεις ή με μεγάλη νοσταλγία σε κάτι. Ακόμη, μπορεί να μην τους αρέσουν οι στολισμοί και τα αμέτρητα λαμπάκια, η υπερβολή στα ψώνια και στο φαγητό, ή απλά δεν τους αρέσει καμία γιορτή και φυσικά αυτό είναι δικαίωμα τους.

Είτε ανήκετε στην πρώτη κατηγορία λατρείας, είτε στη δεύτερη του ‘γκρινιάρη’ των Χριστουγέννων, αξίζει να πούμε χωρίς αμφιβολία πως πρόκειται για ημέρες ακραίων συναισθημάτων και συμπεριφορών. Είναι δηλαδή μία περίοδος που πρέπει να περάσουμε καλά, πρέπει να γλεντήσουμε, πρέπει να στολίσουμε, πρέπει να ψωνίσουμε και πρέπει να χαμογελάμε.

Και φυσικά, πρέπει να βγάλουμε όλα αυτά τα θετικά συναισθήματα που έχουμε μέσα μας και τη θετική μας ενέργεια και γύρω από ένα λαμπερό γιορτινό τραπέζι γεμάτο με φαγητά, γλυκά, ποτά και δώρα, παρέα με ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν.

Γιατί όμως δεν κυλούν όλα όπως σε εκείνες τις ταινίες που ξεκινούν να προβάλλονται στην τηλεόραση από τον Νοέμβρη, σχεδόν σαν να μας προετοιμάζουν για το τι θα ακολουθήσει; Τι πάει λάθος στην πραγματικότητα και κάποιες φορές αυτό το γιορτινό τραπέζι μετατρέπεται σε πεδίο μάχης;

Το γιορτινό τραπέζι περιβάλλεται από ανθρώπους διαφορετικών γενεών, με διαφορετικές απόψεις, διαφορετικούς χαρακτήρες και ταμπεραμέντα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι συνδέονται συνήθως από ισόβιες σχέσεις, στενές με αρκετή τριβή όπου πολλές φορές είναι πιο εύκολο να έρθει η σύγκρουση. Πόσο μάλλον με όλα αυτά τα “πρέπει” της περιόδου αυτής.

Στη συνάντηση λοιπόν αυτή, είναι πιθανό να γίνει η αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε. Έτσι, έρχεται η σύγκριση επιτυχιών και αποτυχιών των ατόμων και ακούγονται οι απόψεις που έχει ο καθένας για τη ζωή του άλλου και όλα αυτά, τα συντροφεύουν οι υψηλές προσδοκίες, οι προσμονές και τα στερεότυπα που συντροφεύουν το κάθε μέλος. 

Δεν ακούγεται και πολύ πετυχημένη συνταγή αυτή σωστά;

Ας δούμε λοιπόν κάποιες συμβουλές επιβίωσης για να περάσουμε όντως καλά τα Χριστούγεννα παρέα με τους ανθρώπους αυτούς που αγαπάμε;

  • Προετοιμάσου και θέσε τα όριά σου! Σκέψου ότι γνωρίζεις ήδη λίγο πολύ τις απόψεις συγγενών και φίλων σου. Επομένως μπορείς να φανταστείς από πριν τις κουβέντες που μπορεί να σου φέρουν αρνητικά συναισθήματα. Έτσι, μπορείς να αποφύγεις συγκεκριμένα θέματα, να αποφύγεις να πάρεις μέρος σε κάποια κουβέντα, μπορείς να βρεις εναλλακτικούς τρόπους να απαντήσεις με ψυχραιμία σε τυχόν σχόλια ή συζητήσεις ή ακόμη και να διακόψεις ευγενικά μία συζήτηση. Εναλλακτικά, μπορείς να πάρεις μια βαθιά διαφραγματική αναπνοή όταν αισθάνεσαι δυσφορία ή να βγεις από το δωμάτιο. Μην ξεχνάς ότι μπορείς πάντα να λες ‘όχι” σε συζητήσεις και σε καταστάσεις που δεν νιώθεις καλά.
  • Θυμήσου! Ποιος είσαι και τι είναι σημαντικό για εσένα. Πριν από τις συναντήσεις, γράψε τα πράγματα που έχεις πετύχει και είσαι περήφανος γι’ αυτά, καθώς και τα πράγματα που αγαπάς και εκτιμάς. Με αυτό το τρόπο, θα έχεις στο νου σου μια ολόκληρη και σταθερή εικόνα του εαυτού σου, που δεν θα μπορεί να σου αλλάξει κάποιος, γιατί είναι η δική σου αλήθεια για εσένα.
  • Δώσε συμβουλές μόνο όταν σου το ζητήσουν! Μην προσπαθείς σαν καλός σαμαρείτης να λύσεις τα προβλήματα των άλλων, που μπορεί για τους ίδιους να μην είναι καν προβλήματα. Είναι πάντα καλύτερα να περιμένουμε κάποιος να ζητήσει τη γνώμη μας για κάτι που τον αφορά, παρά να σκορπάμε συμβουλές που μπορεί και να μην είναι έτοιμος να ακούσει.
  • Χημεία! Επίλεξε με ποιους από τους συγγενείς και φίλους που θα παρευρίσκονται, έχεις καλύτερη χημεία και πέρασε περισσότερο χρόνο μαζί τους, έτσι ώστε να περάσεις την ημέρα σου ομαλά και όμορφα.
  • Ας έχουν οι άλλοι τη γνώμη τους! Θυμήσου ότι δεν μπορείς και δεν χρειάζεται να αλλάξεις τους άλλους. Αν για παράδειγμα, κάποιος σου κάνει σχόλια και λέει πράγματα που σε ενοχλούν, μάλλον θα είναι τα ίδια ή παρόμοια σχόλια και πράγματα που θα έλεγε πάντα οπότε δεν θα αλλάξει τώρα, ειδικά σε ένα γιορτινό τραπέζι μπροστά σε όλους τους συγγενείς και τους φίλους. Μη ξεχνάς, ότι οι άνθρωποι συνήθως προβάλουν τις δικές τους ανησυχίες και προσωπικές απόψεις στους άλλους, αντί να προσπαθούν να καταλάβουν τον άλλον όπως ο ίδιος είναι.

Δε χρειάζεται οι οικογενειακές αυτές συναντήσεις να είναι μία βαρετή και αγχωτική υποχρέωση ή μία ευκαιρία για να ανοίξετε βαλίτσες του παρελθόντος. Σκεφτείτε ότι μπορεί να είναι και μία ευκαιρία να συναντηθείτε και να ανοίξετε δώρα, με ανθρώπους που μπορεί να μην περνάτε μαζί πολύ χρόνο μέσα στη χρονιά. Ίσως να μην έχετε πολλά κοινά με κάποιους από αυτούς τους ανθρώπους, όμως αυτές τις ημέρες έχετε σίγουρα κοινή τη διάθεση να περάσετε όμορφα. Δείτε το λοιπόν σαν μία απόδραση από την καθημερινότητα σας και μία ευκαιρία να συνυπάρξετε ευχάριστα και να περάστε όσο το δυνατόν καλύτερα παρέα με τους ανθρώπους που σας αγαπούν και αγαπάτε. Γιατί τελικά αυτό δεν έχει μεγαλύτερη σημασία;

Καλά Χριστούγεννα!