Body shaming: εσωτερική διαχείριση

Πόσες φορές έχεις ακούσει κακεντρεχή σχόλια για την εμφάνιση κάποιου ανθρώπου; Πόσο συχνά ακούς ή δέχεσαι σχόλια για την εμφάνισή σου ή την εμφάνιση τρίτων; Συχνά μάλιστα και από ανθρώπους που δε γνωρίζεις.

Το body shaming είναι ένα ευαίσθητο θέμα που έχουν αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι ανά τον πλανήτη. Θεωρείται ως μια μορφή εκφοβισμού.

Το body shaming είναι η τάση κάποιων ανθρώπων να απαξιώνουν τους άλλους με κριτήρια που δε σχετίζονται με την πραγματική τους αξία.

Αφορά στην τάση των ανθρώπων να κριτικάρουν τους άλλους αποκλειστικά και μόνο  βάση της εξωτερικής τους εμφάνισης. Είναι δηλαδή η πράξη του χλευασμού της φυσικής εμφάνισης ενός ατόμου.

Όμως, αξίζει να σημειωθεί πως το body shaming δεν περιορίζεται μόνο στο να χλευάσεις κάποιον λόγω των περιττών κιλών.

Περιλαμβάνει χλευασμό για το πολύ αδύνατο, για το ύψος, για την τριχόπτωση ή για την τριχοφυΐα, για το χρώμα των μαλλιών. περιλαμβάνει γενικά χλευασμό για οτιδήποτε ο καθένας θεωρεί διαφορετικό πάνω σε κάποιον.

Περιλαμβάνει δηλαδή τον χλευασμό κάποιου κάνοντας ακατάλληλα ή υποτιμητικά σχόλια σχετικά με το μέγεθος ή το σχήμα του σώματός του.

Αυτές οι κριτικές μπορούν να γίνουν στον εαυτό μας ή σε άλλους, με ή χωρίς τη γνώση αυτού του ατόμου.

Body shaming και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Τα περιοδικά, η τηλεόραση και ιδιαιτέρως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας παρέχουν συνεχώς συμβουλές για το πως να γίνουμε περισσότερο αποδεχτοί. Πώς να χάσουμε βάρος και να γίνουμε πιο αρεστοί.

Η πράξη του χλευασμού των άλλων μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτοπροσώπως ή μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο body shaming, δίνοντας έμφαση στη φυσική εμφάνιση.

Δηλαδή, είναι πλέον εύκολο να δημοσιεύσει κανείς ενοχλητικά σχόλια για άλλους στο διαδίκτυο, λόγω της βελτιωμένης πρόσβασης και της ανωνυμίας.

Αυτή η μορφή εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο έχει συμβάλει στις πρακτικές χλευασμού του σώματος τα τελευταία χρόνια.

Πως εκδηλώνεται το body shaming;

Το body shaming εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους.

Περιλαμβάνει την κριτική της εμφάνισής, μέσω της σύγκρισης με κάποιο άλλο άτομο. Για παράδειγμα, «Είμαι τόσο άσχημος σε σύγκριση με αυτόν».

Επίσης, συμβαίνει κρίνοντας την εμφάνιση κάποιου άλλου μπροστά του. Για παράδειγμα, «Με αυτούς τους μηρούς, δεν πρόκειται ποτέ να βγεις ραντεβού».

Μια ακόμη μορφή εμφάνισης του body shaming συμβαίνει κρίνοντας την εμφάνιση ενός άλλου χωρίς να το γνωρίζοει. Για παράδειγμα, «Είδατε τι φοράει σήμερα; Δεν κολακεύει.» ή  «Τουλάχιστον δεν μοιάζεις με αυτήν!».

Ανεξάρτητα όμως από το πως εκδηλώνεται, οδηγεί συχνά σε σύγκριση και ντροπή. Επίσης, διαιωνίζει την ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να κρίνονται κυρίως για τα φυσικά τους χαρακτηριστικά.

Τι ψυχικές επιπτώσεις έχει το body shaming;

Η κριτική που δέχεται ένα άτομο για την εξωτερική του εμφάνιση μπορεί να προκαλέσει σημαντική ψυχολογική φθορά.

Τα συναισθήματα που μπορούν να κυριεύσουν ένα άτομο που δέχεται κάποια μορφή body shaming, είναι η ντροπή, η ανεπάρκεια και η ανασφάλεια. Το άτομο αισθάνεται ότι δεν γίνεται αποδεκτό από τους άλλους.

Οι ψυχικές επιπτώσεις του body shaming αρχικά είναι η ανασφάλεια όσον αφορά στην εικόνα του σώματος. Στη συνέχεια δεν είναι λίγες οι φορές που κάποια άτομο που δέχεται αυτόν τον έντονο χλευασμό, αδρανοποιείται καθώς υποτιμά τόσο τον εαυτό του, όσο και τις δυνατότητές του.

Αποτελέσματα του χλευασμού συχνά είναι η εμφάνιση ψυχικών παθήσεων, όπως είναι η κατάθλιψη και σημαντικών σεξουαλικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το body shaming;

Κάθε εμπειρία είναι διαφορετική:

Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι, επομένως δεν είναι ίδιες όλες οι εμπειρίες του body shaming.

Για παράδειγμα, μπορεί να συναντήσεις έναν υπερβολικά σκληρό χλευαστικό άτομο, που προσβάλλοντας σε θέλει να σου επιβάλει τις ιδέες και τις απόψεις του.

Μπορεί όμως να συναντήσεις κάποιον άλλον που απλά δεν είχε ιδέα ότι τα λόγια του ήταν πραγματικά επιβλαβή και θα είναι ανοιχτός στο να κάνει έναν διάλογο που θα τον βοηθήσει να επανεξετάσει τις απόψεις του.

Κάτι τόσο διαδεδομένο όσο το body shaming, μπορεί να το συναντήσεις σε διαφορετικά είδη ανθρώπων και δομημένο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Προσπάθησε να χειρίζεσαι υποκειμενικά την κάθε κατάσταση με διαφορετικό τρόπο, καθώς δεν υπάρχει προσέγγιση ενός μεγέθους που να ταιριάζει σε κάτι τόσο λεπτό όσο αυτό.

Δεν έχει να κάνει με εμένα:

Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να έχεις κατά νου όταν αντιμετωπίζεις το body shaming, καθώς η επιλογή σου να μην το εσωτερικεύσεις μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις τι θα κάνεις στη συνέχεια.

Αν εσωτερικεύσεις αμέσως αυτά τα χλευαστικά σχόλια κάποιου, πιθανότατα θα καταλήξεις να πονάς ψυχικά ή να ντρέπεσαι.

Θυμήσου ότι αυτά τα ντροπιαστικά και πολλές φορές σκληρά πράγματα που λέει ένα άλλο άτομο αφορούν τις δικές του προβολές των προκαταλήψεων και των παρανοήσεων του, όχι το ποιος πραγματικά είσαι ως άτομο.

Αν και μπορεί να είναι η πρόθεση του άλλου ατόμου είναι να σε κάνει να νιώσεις άσχημα, δεν χρειάζεται να απορροφήσεις τα λόγια του, να τα πάρεις σοβαρά ή να τα σκεφτείς για περισσότερο από μια στιγμή.

Εξερευνώ τις επιλογές μου:

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για να προσδιορίσεις πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις, είναι να σκεφτείς πόσο μακριά είσαι διατεθειμένος να πας.

Εάν λοιπόν ακούς εκείνες τις φωνές που λένε ότι δεν μπορείς να κάνεις πράγματα, δεν είναι μόνο ο τελικός σου στόχος απρόσιτος, αλλά και η πρόοδος σου επίσης.

Με την πρόοδο, αρχίζεις να αισθάνεσαι καλύτερα και δημιουργείς όλο και περισσότερη πρόοδο.

Χρειάζεται να αναγνωρίσεις ότι έχεις παγιωθεί σε αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές όσον αφορά την εικόνα του σώματος, για να μπορέσεις να ξεκινήσεις να έχεις την επιλογή για το αν θέλεις να παραμείνεις εκεί ή όχι.

Φυσικά και κανείς δε θέλει να καταδικάσει τον εαυτό του στη δυστυχία για το υπόλοιπο της ζωής του.

Θυμήσου ότι μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου την άδεια για να εξερευνήσει πως  μπορεί να αισθανθεί καλύτερα και να ξεκινήσεις το ταξίδι για να καταλάβεις πως μπορεί αυτό να συμβεί.

Το να πιστεύεις στον εαυτό σου είναι ο σημαντικότερος τρόπος για να βγεις από τον φαύλο κύκλο της ντροπής και της ανασφάλειας.

Ζώνη ασφάλειας:

Όταν αισθανόμαστε ντροπή για το σώμα μας, συχνά βρίσκουμε τρόπους για να κρυβόμαστε.

Μερικά άτομα καλύπτονται με επιπλέον ρούχα, κάθονται στο πίσω μέρος ενός δωματίου γεμάτο από κόσμο ή μένουν σιωπηλοί όταν έχουν κάτι να πουν.

Εάν υπάρχει κάποιος τρόπος που και εσύ κρύβεσαι, δοκίμασε να πιέζεις τη ζώνη ασφάλειας και άνεσης σου λίγο κάθε φορά.

Για παράδειγμα, μπορείς να βγεις έξω με λιγότερη κάλυψη, ακόμη και για μικρό χρονικό διάστημα. Μπορείς επίσης να παρατηρήσεις τι θα συμβεί εάν καθίσεις λίγο πιο κοντά στο μπροστινό μέρος ενός δωματίου, όπου περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να σε δουν.

Κάνε μικρά βήματα, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο πως αισθάνεσαι κάθε φορά και προσδιόρισε αν τον τρόπο που θέλεις να συνεχίσεις να προχωράς όλο και περισσότερο έξω από τη ζώνη ασφάλειας σου.

Τι κάνω λάθος;

Είναι εύκολο να επιβεβαιώσεις τις ήδη σταθερές πεποιθήσεις για τον εαυτό σου.

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει την πεποίθηση ότι το σώμα του δεν είναι αρκετά καλό, μπορεί εύκολα να βρει αποδεικτικά στοιχεία καθημερινά για να επιβεβαιώσει αυτό που πιστεύει.

Ο εγκέφαλός μας απορροφά πληροφορίες που ταιριάζουν στις τρέχουσες πεποιθήσεις μας και συχνά δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε δεδομένα που μπορεί να μας αποδείξουν λάθος.

Εάν πιστεύεις ότι το σώμα σου δεν είναι αρκετά καλό όπως είναι, τυχόν πληροφορίες για το αντίθετο θα βρεθούν μπροστά σου και θα τις αγνοήσεις, αντί να τις θεωρήσεις αληθινές.

Έτσι, όταν έρχονται στοιχεία που να σου δείχνουν ότι είστε αρκετά καλός όπως είσαι, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ο εγκέφαλός σου να μην αναγνωρίσει αυτόματα τις πληροφορίες και να τις απορρίπτει ως μη έγκυρες.

Ωστόσο, όταν ξεκινήσεις να αναθεωρείς και να επανεξετάζεις την εγκυρότητα των σκέψεων σου, μπορείς να εντοπίσεις τα στοιχεία που σου δείχνουν ότι στην πραγματικότητα είσαι αρκετά καλός ακριβώς όπως είσαι.

Έτσι θα μπορείς να ασκείς περισσότερη θετική κριτική στον εαυτό σου, η οποία μπορεί να αρχίσει να φαίνεται πιο ρεαλιστική.

Εσωτερικός κριτής:

Μερικές φορές δεν γνωρίζουμε τι κάνουμε στον εαυτός μας όταν τον υποτιμούμε.

Για πολλούς, μπορεί να φαίνεται ως κίνητρο για να γίνουν καλύτεροι. Αλλά το να κρίνει κανείς τον εαυτό του συνεχώς αρνητικά, δεν εξυπηρετεί.

Στην πραγματικότητα, έχει το ίδιο καταστροφικό αντίκτυπο στον ίδιο με την κακοποίηση που μπορεί να ασκεί κάποιος άλλος σε εκείνον και ίσως ακόμη μεγαλύτερο.

Είναι δύσκολο να είσαι ευτυχισμένος όταν υφίστασαι κακοποίηση. Όταν όμως είσαι ευγενικός στον εαυτό σου, σίγουρα θα αισθανθείς καλύτερα. Δηλαδή να υποστηρίζεις τον εαυτό σου όπως θα έκανε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.

Για να αποκτήσεις μεγαλύτερη επίγνωση του πως αντιλαμβάνεσαι τον εαυτό σου, θα χρειαστεί να προσκαλέσεις τον εσωτερικό σου κριτή στην επιφάνεια, ώστε να μπορέσεις να τον γνωρίσεις.

Όταν αντιληφθείς το πως ακούγεται ο εσωτερικός σου εκφοβιστής και πως σε κάνει να αισθάνεσαι, θα μπορέσεις να επιλέξεις αν θέλεις να συνομιλήσεις μαζί του ή αν προτιμάς να προσφέρεις στον εαυτό σου καλοσύνη και υποστήριξη.

Για να κατανοήσεις καλύτερα την αρνητική αυτο-συζήτηση και το αντίκτυπο που έχει σε εσένα, δοκίμασε να στέκεσαι μόνος σου, γυμνός μπροστά στον καθρέφτη. Μπορείς να το κάνεις αυτό στο βαθμό που αισθάνεσαι κάποια ενόχληση, αλλά όχι υπερβολική ταλαιπωρία.

Στη συνέχεια, πες δυνατά τις αρνητικές σου σκέψεις και παρατήρησε τον τόνο της φωνής σου. Δώσε προσοχή στις αισθήσεις στο σώμα σου, καθώς μιλάς και άφησε τον εαυτό σου να νιώσει τα συναισθήματα.

Καθώς γνωρίζεις αυτόν τον εκφοβισμό που έχεις ξοδέψει τόσο πολύ χρόνο να ακούς, αναλογίσου πόσο καταστροφικός είναι.

Όταν μπορέσεις να αναγνωρίζεις ότι ο εσωτερικός σου κριτής είναι παρών, τότε θα μπορείς να αποφασίζεις αν θα συνεχίσεις να εσωτερικεύεις χωρίς φίλτρο αυτά που πρεσβεύει.

Εσωτερικός υποστηρικτής:

Μόλις κανείς αναγνωρίσει τον εσωτερικό του κριτή και το πόσο βαθιά βλάπτει τον εαυτό του με αυτόν τον τρόπο, ίσως θελήσει να σταματήσει να το κάνει αυτό.

Ένας τρόπος να σταματήσεις είναι να δημιουργήσεις ένα μέρος που να υποστηρίζει τον εαυτό σου.

Δυστυχώς, οι θετικές για το σώμα πεποιθήσεις και σκέψεις δεν εμφανίζονται μαγικά. Χρειάζεται να δημιουργηθούν, ακριβώς όπως οι αρνητικές σκέψεις δημιουργήθηκαν και επαναλήφθηκαν αρκετά ώστε να γίνουν αυτόματες.

Για να δημιουργήσεις έναν ισχυρό και υποστηρικτικό εσωτερικό κριτή, χρειάζεται να επαναλαμβάνεις συχνά τα θετικά πράγματα και τις θετικές σκέψεις για τον εαυτό σου. Έτσι η θετική στο σώμα, συμπονετική γλώσσα θα γίνει τελικά αυτόματη.

Ένας τρόπος είναι να σταθείς μπροστά στον καθρέφτη και πεις δυνατά τι θέλεις να πιστεύεις για τον εαυτό σου. Χρησιμοποιήστε τις δηλώσεις σε πρώτο ενικό πρόσωπο. Για παράδειγμα, «Είμαι όμορφος» ή «Είμαι δυνατός».

Είναι εντάξει αν δεν πιστεύεις ότι υιοθετείς ακόμα αυτές τις σκέψεις. Με την πάροδο του χρόνου, όσο περισσότερο λες για τον εαυτό σου αυτές τις δηλώσεις, τόσο περισσότερο θα τις εσωτερικεύεις.

Μη ξεχνάς ότι ο εσωτερικός σου εκφοβιστής υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Οπότε θα χρειαστεί δουλειά για να χτίσεις έναν ισχυρότερο εσωτερικό υποστηρικτή. Όμως με υπομονή και εξάσκηση θα τα καταφέρεις.

Ευχαριστώ το σώμα μου:

Είναι δύσκολο να είσαι ευγνώμων στο σώμα σου όταν ντρέπεσαι γι ‘αυτό και εύχεσαι να ήταν διαφορετικό.

Ωστόσο, υπάρχουν πάντα πράγματα για το σώμα σας για να είσαι ευγνώμων. Για αρχή, το σώμα σου σε κρατά ζωντανό και σε προστατεύει με πολλούς τρόπους. Το σώμα σου έχει επιβιώσει μέχρι στιγμής από γεγονότα.

Σκέψου τι κάνει το σώμα σου για εσένα, αντί για το τι θέλεις να κάνει. Αφιέρωσε χρόνο και εξασκήσου στο να ευχαριστείς το σώμα σου για όλα όσα κάνει.

Το σώμα μας είναι όμορφο. Γιατί είναι δικό μας και γιατί μόνο αυτό γνωρίζει τα θέλω, τις αδυναμίες και τις επιθυμίες μας.

Η αγάπη για το σώμα μας και τη διαφορετικότητα και η αποδοχή του εαυτού μας αποτελεί ένα αρκετά δύσκολο ταξίδι με τον πιο όμορφο προορισμό.

Ένα όμορφο πρόσωπο και ένα όμορφο σώμα μπορεί να κρύβει γοητεία. Όταν όμως συνοδεύεται από μια όμορφη και καθαρή ψυχή τότε δεν υπάρχει μεγαλύτερη γοητεία από αυτή.

Αν αγαπήσουμε και αποδεχθούμε τον εαυτό μας όπως πραγματικά είναι τότε και οι συναναστροφές μας με τους άλλους ανθρώπους βελτιώνονται όπως και και η ίδια η καθημερινότητα και η ποιότητα της ζωής μας.

Άρθρο δημοσιευμένο στο maxmag.gr